Oplichting is niet strafbaar

Het misbruik maken van goedgelovige, niet al te intelligente mensen, door hun op te lichten met voor hun onbegrijpelijke financiële producten, is een doeltreffende, relatief eenvoudige en zeer lucratieve ondermening. Het is bij de wet ook niet strafbaar. De banken waren daarom, mede door de hoge bonussen gestimuleerd, massaal overgaan op deze manier van geld binnenhalen.

Koersplan woekerpolis

Koersplan woekerpolis
Koersplan woekerpolis

Er wordt gesuggereerd dat er wordt gespaard maar in werkelijkheid is het een slecht gespreide, zeer risicovolle beleggings portefeuille, voornamelijk gefinancierd met een lening met hoge rente.

Balletje balletje en de woekerpolis affaire

Balletje-balletje is een goocheltruc waarmee argeloze voorbijgangers worden opgelicht. Om de mensen te beschermen tegen deze praktijk is het spel wettelijk verboden. Maar er zijn methoden om mensen op te lichten die niet strafbaar zijn. Een voorbeeld uit het verleden zijn de woekerpolissen. De gehele banksector heeft zich op grote schaal verrijkt met overeenkomstige praktijken als balletje-balletje. Daarbij ging het niet slechts om kleine bedragen, zoals bij balletje balletje, maar om tienduizenden Euro’s. Dat ging als volgt:

De mensen worden eerst langdurig gehersenspoeld door grote advertenties en TV reclames over leningen en beleggingsverzekeringen. Deze reclames zijn het product van geraffineerde psychologen die exact weten hoe mensen kunnen worden gemanipuleerd. Zelfs de meest kritische consument gaat op een gegeven moment voor de bijl.

Zijn de mensen eenmaal over de drempel heen dan komen wij bij de tussenpersonen. Die tussenpersonen hebben een gedegen opleiding genoten in de hogere kunst van het oplichten. Een chick pand en een maatpak stralen de nodige betrouwbaarheid uit. Bovendien worden ze extra aangespoord door provisies van wel 85%. Ja, u leest het goed 85%. Het is lachwekkend ware het niet dat het diep treurig is en om te huilen. De tussenpersonen trekken alles uit de kast om de mensen te laten tekenen voor goedkope leningen met daaraan vastgekoppeld, veel te dure, overbodige verzekeringen. Dan komt de kater. Na eenmaal getekend, zit je vast aan een wurgcontract, een verliespolis.

Ik zie geen verschil met balletje-balletje. De financiële wereld bediende zich van dezelfde geraffineerde en georganiseerde criminaliteit als balletje-balletje. Maar op véél grotere schaal. En het was legaal. Deze criminaliteit was geïnstitutionaliseerd. Er was zelfs een toezichthouder, De Nederlandsche Bank.

De economische crisis is te wijten aan deze praktijk. Maar de schuldigen zijn niet schuldig. Naar berokkende schade gemeten zijn het de grootste misdadigers uit de geschiedenis. Zelfs de grootste bankrover is hiermee vergeleken een kruimeldiefje. Miljoenen mensen zijn de dupe en ervaren de ellende. Zijn de burgers dan niet boos? Je zou toch op zijn minst een volksopstand verwachten. Maar niemand verzet zich. De banken worden eufemistisch beschuldigd van “er zijn te hoge kosten in rekening gebracht”. Vroeger werden dieven voor kleinere vergrijpen opgehangen of onthoofd, nu gaan ze met gouden handdrukken naar huis.

Schadevergoeding woekerpolissen

Het is niet simpelweg de gebrekkige informatievoorziening die de banken aan te rekenen is. Het is pure oplichterij. Het is een ongelijke strijd. Banken misbruiken op een sluwe manier de gewone man die goedgelovig is en geen HBO opleiding financiële wetenschappen heeft gevolgd. Omdat het oplichterij is dienen de gedupeerden daarom volledig schadeloos gesteld te worden.

WinstVerDriedubbelaar

WinstVerDriedubbelaar
WinstVerDriedubbelaar

DSB Leed

De DSB bank, opgericht door Dirk Scheringa, is op 19 oktober 2009 failliet verklaard. Deze bank was één grote financiële wanpraktijk met als doel zoveel mogelijk geld binnen te halen door klanten op te zadelen met producten als woekerpolissen. Er is een slagveld achtergelaten van 400000 gedupeerde klanten. DSB heeft de samenleving meer dan € 500 miljoen gekost. Gek genoeg is nooit iemand vervolgd, ook Dirk Scheringa niet.

Dirk Scheringa niet strafrechtelijk vervolgd voor DSB leed
Dirk Scheringa niet strafrechtelijk vervolgd voor DSB leed

 

 

Do you have any comments about the website? Please let me know.