Contents[Show]

Inleiding

De Humax iHDR-5050c biedt de mogelijkheid om opnames te over te dragen naar een PC of een externe USB harddisk. Met de PC kun je deze video’s opslaan op een externe harde schijf of DVD, bewerken, afspelen, enz. De Humax slaat high definition TV programma’s op de interne harde schijf op met een speciale videostandaard, namelijk H.264. Maar er zijn beperkingen met de H.264 en om dit te begrijpen wordt hier alles over de videostandaard H.264 op een rijtje gezet.

Het verschil tussen de Humax iHDR-5050c en iHDR-5200c

De Humax iHDR-5200c heeft een grotere harddisk, 500GB in plaats van 320GB. De 5200c speelt ook meer bestandsformaten af is daarom te gebruiken als mediaspeler.

Aansluiten van een PC op de Humax

Dit wordt beschreven in Humax iHDR-5050c aansluiten op PC.

Standard definition en high definition

High definition (HD) is de opvolger van standard definition (SD). Een andere afkorting voor HD is HDTV (high definition television) en voor SD is dat SDTV (Standard definition television). HD heeft een veel hogere resolutie en meer beeldlijnen dan SD en belangrijk is dat het altijd een beeldverhouding heeft van 16:9. HD bestanden zijn veel groter dan SD bestanden, vandaar dat een HD film niet op en DVD past en wel op een blue-ray disk.

Humax ts bestand

Opnames van de Humax iHDR-5050c hebben de extensie ts (Transport Stream). Voor SD en HD worden verschillende video formaten gebruikt.

 • SD video heeft MPEG-2 formaat. Het kan direct worden afgespeeld op een PC met bijvoorbeeld de Windows Media Player. Dit is de meest voorkomende video standaard, meestal met de extensie mpg.
 • HD video heeft het H.264 formaat. Het kan met een geschikte mediaspeler ook worden afgespeeld op de PC, net als mpg bestanden met de Windows Media Player.

MPEG-2 en H.264

MPEG-2 en H.264 zijn videostandaarden:

 • MPEG-2. Geïntroduceerd in 1995. Gebruikte extensie naam is mpg. Een andere naam voor MPEG-2, die zelden gebruikt wordt, is H.262.
 • H.264. Dit is de opvolger van MPEG-2, geïntroduceerd in 2002. Helaas zijn er meerdere namen voor dezelfde standaard in omloop: MPEG-4/AVC, H.264/AVC en MPEG-4 Part 10. AVC is de afkorting van Advanced Video Coding. H.264 is een veel efficiëntere standaard dan MPEG-2. Bij gelijke beeldkwaliteit zijn de videobestanden tot drie keer zo klein. H.264 wordt daarom gebruikt bij HD omdat anders de HD bestanden veel te groot zouden worden. Beide standaarden MPEG-2 en H.264 zijn overigens geschikt voor HDTV. Er is helaas een wildgroei in extensies die gebruikt worden zoals avi, mp4, mkv, h264 en ts.

Toepassingen MPEG-2 en H.264

 • Bij digitale kabeltelevisie zoals Ziggo wordt via de kabel SD altijd verzonden in MPEG-2. HD wordt meestal verzonden in H.264 en soms nog in MPEG-2.
 • Bij de DVD wordt voor video MPEG-2 gebruikt. Dit kan alleen in SD en niet in HD.
 • Bij de blue-ray disk wordt voor HD video H.264 gebruikt.

Afspelen H.264 video met een mediaspeler

Mediaspelers zijn speciaal ontworpen voor het afspelen van video’s en vrijwel alle formaten worden moeiteloos ondersteund. Er zijn ook mediaspelers met een harddisk. Mediaspelers zijn niet duur en een uitkomst als afspelen van video’s via de PC niet lukt.

Afspelen H.264 video op een PC

Alle mediaspelers zoals Windows Media Player en DVD spelers accepteren MPEG-2, dit is nog de meest gebruikte standaard. H.264 wordt niet altijd ondersteund. Er zijn wel enkele DVD spelers die dit formaat accepteren. H.264 is een zeer rekenintensieve code, niet iedere PC is snel genoeg. Dit zijn programma’s die met H.264 overweg kunnen:

 • Ffdshow. Dit is een codec, geen mediaspelers. Na installatie speelt Windows Media Player het H.264 formaat af.
 • VLC Media Player.
 • AVS Video Converter. Het converteert H.264 naar MPEG-2. Daarna kan het worden afgespeeld met bijvoorbeeld Windows Media Player. Maar dit converteren naar MPEG-2 neemt erg veel tijd in beslag en de PC wordt soms helemaal in beslag genomen door de conversie.
 • SUPER © Simplified Universal Player Encoder & Renderer.

Als er alleen behoefte is om video's op te slaan op een externe harddisk, om deze later weer af te spelen met de Humax dan is er ook nog een andere, eenvoudige oplossing, zie hier.

Humax iPVR-9200c

De SD recorder Humax iPVR-9200c ondersteunt alleen MPEG-2 en kan daarom alleen SD programma’s ontvangen. De ts videobestanden zijn in tegenstelling met de iHDR-5050C niet compatibel met een videostandaard, in dit geval MPEG-2. Het overzenden van videobestanden naar de PC kan wel maar gaat heel onhandig en wordt niet ondersteund.

H.264 branden

Video’s kunnen worden gebrand met een DVD of blue-ray recorder:

 • SD op DVD. Een DVD ondersteunt alleen video in SD. Hiervoor moeten de Humax H.264 files worden omgezet naar MPEG-2 want de meeste DVD branders ondersteunen geen H.264. De opslagcapaciteit van een single layer DVD is 4,7 GB (Giga Byte) voor ongeveer 120 minuten SD video. Het converteren gaat met de AVS Video Converter maar dit neemt extreem veel tijd in beslag.
 • HD op DVD. Voor het branden van HD video op DVD moeten de Humax H.264 files worden omgezet naar MPEG-2 en tevens worden geconverteerd van HD naar SD anders past het niet. Dit kan in één keer met NERO of AVS Video Converter maar dit neemt extreem veel tijd in beslag.
 • HD op blue-ray. HD video kan gebrand worden op een blue-ray recorder en kan alleen worden afgespeeld op een blue-ray disk speler. De opslagcapaciteit van een single layer blue-ray disk is momenteel 25 GB, genoeg voor ongeveer twee uur HD video. Een blue-ray recorder ondersteunt rechtstreeks H.264.
 • HD op een dual layer DVD. Een dual layer DVDkan 8,5 GB informatie bevatten, dit is vaak voldoende voor een HD opname. Afspelen kan alleen op een blue-ray disk speler die AVCHD ondersteunt.

Do you have any comments about the website? Please let me know.