Contents[Show]

Fumay

Een van de mooiste fietstochten die ik heb gemaakt is de fietsroute lang de Maas van Maastricht naar Sedan in Frankrijk. Eerst stroomt de Maas nog door het vuile industriegebied van Seraing, maar stroomopwaarts wordt het stroomgebied steeds natuurlijker.

Het gedeelte tussen Dinant en Charleville-Mezieres is het mooist, de Maas wordt hier voornamelijk gebruikt door de pleziervaart. Het grootste gedeelte is voorzien van fietspaden, die de ene keer links, dan weer rechts van de Maas zijn aangelegd. Tussen Luik en Huy is het echter een drama met de fietspaden, maar hier wordt aan gewerkt. 

Marjolein van Rotterdam heeft de Maasroute volledig beschreven van de monding bij Langres tot Hoek van Holland, in totaal duizend kilometer: De Maasroute voor fietsers, van bron tot monding.

Bewegwijzering

De ene keer fiets je links van de rivier en de andere keer rechts, je zou kunnen denken dat de route zichzelf wel uitwijst. De praktijk wijst toch anders uit: soms is er aan beide zijden van de Maas een pad, waarvan er één na een tijdje doodloopt, dus is het wel handig als je de route weet. Helaas is de bewegwijzering slecht en de GPS tracks die ik heb kunnen downloaden klopten niet. Het Franse deel, de nieuwe fietsroute-trans-ardennes, is nog het beste bewegwijzerd.

Naaldstuwen in de Franse Maas

Interessant is het om te weten dat in de Maas tussen Givet en Charleville-Mezieres tot 2017 nog veel naaldstuwen werden gebruikt uit ca. 1880. In het Frans heten deze "barrage à aiguilles". Een naaldstuw is in tegenstelling tot een moderne hydraulische stuw, een echte low-tech toepassing. De naaldstuwen werden na 2017 vervangen door moderne stuwen, zie de foto's.

Op onderstaande foto links is te zien dat een naaldstuw in de Franse Maas wordt vervangen en rechts waar er een inmiddels is vervangen, die ligt in het water:

Naaldstuw in de Franse Maas wordt vervangen in 2018
Naaldstuw in de Franse Maas wordt vervangen in 2018

Naaldstuw in de Franse Maas is vervangen in 2018
Naaldstuw in de Franse Maas is vervangen in 2018

Sluiswachtershuisjes

Tussen Givet en Charleville-Mezieres liggen veel stuwen en sluisjes. Frappant is dat alle sluisjes en sluiswachtershuisjes identiek zijn:

Fietsroute trans Ardennes / Voie verte trans Ardennes

Van Givet tot Hastière ligt een geheel nieuw geasfalteerd fietspad, de bedoeling is dat dit nog wordt uitgebreid in zuidelijke richting.

http://www.voiesvertes.com/htm_partenaire/detaillepart08TA6_NL.htm

Luik

Seraing

De staalindustrie van Seraing is weg en er niets meer van te zien. Daarom had ik in 2012 foto’s gemaakt van hoogovens in Seraing die nog in vol bedrijf zijn, nu staan er appartementen.

Dinant

Huy

Namen

Dinant

Givet

Chooz-Fumay

Fumay

Fumay heeft mij verrast, het plaatsje heeft een typische Franse sfeer, het lijkt alsof je midden in Frankrijk zit.

Revin

Montherme

Charleville-Mezieres

Charleville-Mezieres heeft net als Fumay een typische Franse sfeer, dat verwacht je niet van een Franse stad die zo dichtbij ligt. Het is een leuke bestemming voor een weekendje weg, ook omdat de prijzen van de horeca, in tegenstelling tot de rest van Frankrijk, niet hoog zijn. Gek eigenlijk dat Charleville-Mezieres zo onbekend is.

Sedan

Do you have any comments about the website? Please let me know.