Contents[Show]

De prestaties van 250W middenmotoren en naafmotoren vergeleken

Bij de keuze van een motor voor de Maxun One solarbike kwam ik erachter dat een middenmotor niet veel beter presteert dan een naafmotor.

De vraag is waarom je zou moeten kiezen voor een middenmotor (die er wel indrukwekkender uitziet) terwijl deze enkele serieuze nadelen heeft:

  • Het is veel zwaarder in gewicht.
  • Het geeft flinke weerstand als je zonder hulp rijdt.
  • Het is vele malen duurder, €750 in plaats van €100 en reparaties worden niet gedaan, je moet een nieuwe kopen.

In de praktijk is er geen significant verschil in prestatie. Dit kun je zelf duidelijk ervaren tijdens testritten met beide soorten motoren, dit heb ik zelf ook gedaan. Omdat ik de oorzaak wilde weten, heb ik dit onderwerp uitgebreid onderzocht. 

Hieronder heb ik een naafmotor en een middenmotor gesimuleerd met hetzelfde vermogen bij verschillende snelheden en hellingen. De berekeningen en grafieken zijn behoorlijk ingewikkeld en kunnen door de meeste mensen niet worden begrepen. Ik hoop dat ik je in ieder geval kan overtuigen van mijn conclusie dat er geen groot verschil is tussen beide motortypen.

Kijk hier voor het volledige artikel.

De conclusie is dat het voordeel van middenmotoren alleen merkbaar is bij steile hellingen terwijl de fietser maar weinig of niet meetrapt, zie het laatste voorbeeld: een helling van 8° waar we niet meetrappen.

Helling middenmotor motor 8%, kadans 70rpm niet meetrappen
Helling middenmotor motor 8%, kadans 70rpm, niet meetrappen

Do you have any comments about the website? Please let me know.